Powered By Blogger

Friday, February 8, 2013

IKAN - Kelantan VS Gganu,,,,



Hai...

Hari ni nak share resepi simple ni  jer...

"IKAN GORENG...."

laa mesti ada yg kata tuuu jer ker...
senang semua orang tahu...
eh eh eh... 
ada yg tak tahu tau cara nak
 goreng ikan ni yer...


*********
Ok, dlm my family
ada dua versi...

Satu cara Ikan goreng orang Kelantan  
dan
Satu cara Ikan goreng orang Terengganu...


Mum seperti biasa sebelum goreng ikan akan basuh bersih2... kelar2...
rendam jap dgn air limau kasturi 
atau asam jawa...
sejat dan lumur bahan2 ni...

Gganu Style 

Bawang Merah besar 1
kalau bawang merah kecil gunalah 2
sedikit belacan,
cili boh atau cili giling atau cili debu...
Kunyit hidup sedikit atau debu pun ok
1 sudu besar jer..
semua bahan di atas di tumbuk di dalam lesung...
bila dah hampir lumat...
masukkan garam/gula 
secukup rasa...
tidak lupa tambah sedikit air asam jawa...
xder air asam jawa... air limau nipis atau limau kasturi pun ok ....
xder juga letaklah sedikit cuka...
biar balance masin, masam, manis..
perap jap pada ikan...
dan boleh goreng...

Nyum Nyum... 
makan Ikan goreng ni dgn nasi panas2 pun sedap... sebab ada rempah2 dia...

********

 Kelantan Style...

Lagilah mudahnya...

Ikan + Garam + Kunyit...
ikutlah nak guna kunyit debu atau hidup dua dua pun boleh...
Lumur pada ikan...
goreng...angkat...
 dah siap...

but mum being mum mesti nak ubah2 sikit...
so Mum akan lumur ikan tuu dgn
campuran Garam, Kunyit, Cili giling 
dan sedikit cuka...



ala ala ginilah....

Whatever the resepi.... 
x kira dari negeri yg berlainan...
Dalam Kuali Bertemu Juga...
hihihihihihi....

Sharing is Caring....

p/s : bagi anak2 dara yg baru belajar nak goreng ikan atau yg sebelum ni takut nak goreng ikan sebab takut minyak panas...
tips dia mudah jer...

Satu : 
Selepas minyak dah panas... masukkan ikan ke dalam kuali... 
dan terus jer tutup dgn penutup kuali tuuu...
 if boleh guna penutup yg berkaca..
 boleh nampak ikan kat dlm...
so minyak x lah terpercik kat tangan/muka...
or even stove... x perlulah susah2 mencuci kesan2 percikkan minyak atas dapur dan sekeliling.
Tutup kuali ...cooking time pun lagi cepat..
ikan pun cepat jer garing...
cuma hati2 sewaktu nak pusing ikan tuu jer...

Dua : 
Ada kuali tapi x der penutup...
no worries... 
letak jer beberapa keping asam keping 
kat dlm minyak tuu... 
lepas tuu masukkan ikan... 
gerenti minyak x buat hal...

Bye for now...

Sharing is Caring....










No comments:

Post a Comment