Powered By Blogger

Thursday, February 28, 2013

Ikan Bakar Sambal style Gganu


Almost Lunch time.. what to cook?????
Jom masak Ikan Bakar ...
so easy....




IKAN BAKAR BASAH 
STYLE TERENGGANU....

Resepi ni memang biasa org Terengganu membuatnya...
Tak susah....senang sesangat!!! 

   Bahan-bahannya: 
 Seekor ikan Pari  - saiz besar belah 2 
@ apa saja ikan yg rasa sesuai...
siakap, kembong, bawal etc etc....

# Cili kering/cili boh @ cili debu 
# sedikit Kunyit hidup @ kunyit debu
# 2 biji bwg besar-nak guna bwg merah pun boleh # 3 ulas bwg putih 
# sedikit halia...
# 2-3 btg serai 
 2-3 helai daun limau purut racik halus
Asam jawa - secukup rasa
1/2 keping nisan 
1/2 s/b cuka, gula & garam secukup rasa 
Daun pisang 
Aluminium Foil 
* nak letak daun kunyit sedikit pun 
boleh lagi sedap

 Cara-caranya:

 Ikan dipotong dua.  kisar bhn yg bertanda #
Kemudian tumis bhn kisar tersebut sehingga wangi. 
Biar rempah basah2... 
Masukkan air asam jawa, 
gula melaka,cuka,gula dan garam...
juga + daun limau purut/daun kunyit.

.....Tumis sehingga masak. 
 Setelah masak lumurkan separuh  pd ikan.  bungkus ikan dgn daun pisang dan aluminium 
selepas itu bakarlah sehingga masak. 
 Bila nak hidang, letak baki rempah tadi di atas ikan dan perah limau kasturi... 
Pastikan cukup masam dan manis... 
Masin tak perlu sangat masin... 

cuma take note : kalau tak cukup masam manis nanti akan terasa hanyir ikan after the meal...
 Tak maulah gituuu kannn...

Selamat Mencuba....


No comments:

Post a Comment