Powered By Blogger

Thursday, January 17, 2013

Sharing Is Caring.....

Assalammualaikum,

Good Morning....
*
*
*
*
Bila sebut jer pasal Bawang Putih
 Bawang Merah...

Apa yg terlintas???

Adakah...
Teringat kat Filem lakonan Latifah Omar, Umi Khoultum, Mustapha Maarof, Siti Tanjung Perak tu, 
atau cerita rakyat yg amat terkenal sewaktu kecil2 dahulu sampai till now still ingat...
or 
cerita dari seberang....

Mana2 lah kan...

Actually tak ada kena mengena pun dengan cerita saja2 jer tanya...

(senyum... (",)...)

Hihihihi.....
I'm so still not over pasal Onions ni...
Macam2 jenis bawang ada kan...

Red Onions....
With their wonderful color, are good choice for lots of fresh uses or for grilling, charbroiling, rosting, raw...

Yellow Onions
Full of flavored and are a reliable standby for cooking almost anything. 

White Onions
often used in prepared salads, white sauces and is the traditional onion for classic Mexican cuisine.

Shallots for milder taste, 
Red Onions for sweeter onion flavor, 
Yellow for stronger flavor, 
Green onions/spring onions/chives for garnish.
Leek though not really an onion are related to onion...best for potato leek soup and can be added to recipes without overpowering the other flavors that are present...

well, I use what ever is in the house..
....they all taste good to me & my family...
Setiap hari mesti guna...yelah kan ianya merupakan salah satu bahan utama/asas dlm masakan Melayu....

Lagipun sudah lama ia dikenali dan digunakan oleh manusia. 
Ramai juga yg mengalirkan air mata kerana nya...
- once onions are sliced or eaten, cells are broken allowing enzymes to break down releasing gas (klezzz bawang pun ada gas)...
namun bawang tidak dipinggirkan kerana KHIDMAT nya yg tidak pernah dipertikaikan sebagai campuran dalam hidangan. 
Bawang juga menyumbang kepada kesihatan manusia...banyak sangat khasiatnya..

Terbaca satu artikel yg ditulis oleh Sofiyah ...sungguh menarik sekali..
just wanna share sikit incase you guys tak tahu....


- Pakar kimia pemakanan mengatakan
 BAWANG, terutama bawang mentah merupakan MAGNET BAKTERIA....
Bermaksud, BAWANG MENARIK BAKTERIA...
WOW.... x tahu pula kan...
Oleh yg demikian,
Bawang yang terlalu lama terdedah dalam keadaan sudah dikopek kulitnya, lebih-lebih lagi jika sudah dihiris berisiko mengandungi racun atau bakteria...
Dalam keadaan ini ia mungking menyebabkan sakit perut..
Bawang yg telah dihiris elok dimasak terlebih dahulu untuk membunuh bakteria yg mungkin ada di dalamnya.
Errrmmm.... 
so guys, yg suka kopek2 kulit bawang dahulu tuu sebelum masak... take note yer....
more info pasal artikel berguna ni 
& info2 lain yg amat menarik... 
bolehlah beli Majalah MIDI Bil 153 - 15 Januari 2013 - 
Gambar Sapura yg cun dihadapan....
terbaru di pasaran... 

Sekian buat hari ini....

"Sharing Is Caring...."

xoxo
Sue Md..



No comments:

Post a Comment